Wat doen we als we lezen?

Wat doen we als we lezen?

De Nederlandse filosoof Samuel IJsseling (1932-2015) heeft hier prachtig over geschreven. Hieronder enkele citaten.

“Het boek is geen eenvormige en onveranderlijke zaak en ook het lezen en schrijven zijn geen eenvormige en onveranderlijke bezigheden. Ze hebben een geschiedenis die even complex is als de geschiedenis van het denken.

Lezen kan op heel verschillende wijzen gebeuren. Zo kan men luidop lezen en stil, voorlezen of zelf lezen, langzaam en snel, diagonaal en grondig [-]

Men kan lezen met oog op de waarheid of op de in, hetgeen niet hetzelfde is. Vragen naar de waarheid van wat er staat is iets anders dan vragen naar de betekenis ervan. [-]

Men kan ook lezen om troost te putten uit wat er staat, of om de moed te vinden om verder te gaan.

Men kan lezen om geïnspireerd of geïnformeerd te worden, richtlijnen te vinden voor het handelen en oordelen, en zelfs om te overleven. Tenslotte kan men gewoon lezen voor zijn plezier. Elke verschillende tekstsoort vraagt om een verschillende wijze van lezen en vaak leent eenzelfde tekst zich tot heel verschillende vormen van lectuur.”

Aldus Samuel IJsseling in Boeken-wijsheid. Filosofische notities over boeken, lezers en schrijvers. Dit boekje verscheen in 1995 bij Kok Agora maar lijkt niet meer nieuw verkrijgbaar.

IJsseling heeft ook mooie gedachten geformuleerd over het schrift. Deze zijn te vinden in De tijd, het schrift, het verschil. Filosofisch testament. In 2015 verschenen bij Uitgeverij Polis/Klement.

Wil je kennismaken met het denken en het werk van IJsseling, dan raad ik je het boek van Ger Groot aan: Dankbaar en Aandachtig. In gesprek met Samuel IJsseling. dat in 2013 verscheen bij Uitgeverij Klement.

Deze boeken zijn te bestellen bij uw lokale boekhandelaar of bij managementboek.nl, zie de links.

Wat doen we als we lezen?
Tags:         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *