Minibiebs overal populair

‘Duizenden boekenkastjes vormen een web van gratis boeken door Nederland. De microkosmos van de minibieb is zelfs onderwerp van een promotie.’

Met deze zin opent Titia Ketelaar een lang artikel over de populariteit van minibiebs in de NRC van 29 september 2023. Heel leuk om te lezen.

Anouk Schippers legt de laatste hand aan een proefschrift over dit mooie verschijnsel. Zij beschouwt het als een uitingsvorm van de deeleconomie. Je verwerft een boek, niet door te betalen maar door te ruilen.

Veel in het artikel herkende ik uit mijn eerdere inventarisatie van minibiebs in mijn dorp Voorschoten. Ook in dit dorp zijn ze heel populair.

Minibiebs overal populair
Tags:

4 gedachten over “Minibiebs overal populair

  • oktober 31, 2023 om 5:08 pm
   Permalink

   Dankjewel, Jacques. Goed om lezers hierop te attenderen!

   Beantwoorden
   • oktober 31, 2023 om 6:31 pm
    Permalink

    10.000 minibiebs in Nederland op 1 kaart!

    Je begint met 1 minibieb in de straat en “eindigt” met 10.000 minibiebs op 1 kaart!
    Minibibliothecaris Jacques Zuiderwijk begon 27 augustus 2017 in zijn straat de Ieniemienie Frie Bieb ’t Lien in Leidschendam( http://www.facebook.com/MinibiebLien), ontdekte er steeds meer in zijn gemeente, besloot ze alle 80 op een digitale onlinekaart te zetten en startte 23 maart 2021 dé Minibiebkaart via Google My Maps: http://www.google.com/maps/d/edit?mid=1YEvnlZUNRPRnz9FRiU0ArVXv2sGidAZc&usp=sharing (of verkorte link: https://vurl.nl/b9d31).Ook te combineren met Google Maps m.b.v. opgeslagen kaart(en)

    Natuurlijk maakte hij ook een Facebookgroep “Alle minibiebs en kinderzwerfboekstations in Nederland op 1 kaart”: http://www.facebook.com/groups/minibiebsnederland.
    De leden, minibiebbeheerders en/of minibiebbezoekers, stroomden massaal binnen (op weg naar de 2.750 leden) en het aantal minibiebs groeide dag na dag gestaag op de kaart tot inmiddels over de 9.975. Aanmelden via persoonlijk bericht in Messenger of nieuwsbericht op Facebookgroep “Alle minibiebs en kinderzwerfboekstations in Nederland op 1 kaart”.

    Minibiebroutes

    In diverse dorpen en steden zijn minibiebwandel- of fietsroutes uitgezet met plaatselijke of regionale minibiebkaarten, online en/of op papier o.a. van Leidschendam-Voorburg, Ermelo, Ede, Deventer, Bergschenhoek, Lelystad, Schiedam, Apeldoorn, Vaassen, Baarn, Breda, IJsselstein, Steenwijk, Veenendaal, Muiden, Muiderberg, Naarden, Bussum, Borger Odoorn, Zeist, Soest en Soesterberg, Je vindt een groot deel van deze routes op: https://cynspirerend.nl/2022/06/minibieb-routes-in-nederland/

    Registratie

    Bij LFL zijn er maar 100 minibiebs (Little Free Library’s) in Nederland officieel met een charternummer geregistreerd en daardoor o.a. zichtbaar op de wereldkaart van https://littlefreelibrary.org/map/. Er zijn eenmalige kosten van enkele tientallen euro’s en je steunt daarmee ook het goede werk van de LFL die het initiatief van de allereerste Little Free Library van Todd Bol in Amerika steeds verder wereldwijd laat groeien.
    Bij http://www.minibieb.nl zijn er 3.872 geregistreerd, sinds 7 april 2013, eigenaar Mirjam Goudswaard. Ze heeft zelf een minibieb op de Zinkweg 105 in Oud-Beijerland
    Er zijn al meer dan 5.400 kinderzwerfboekstations, vaak ook minibiebs, geregistreerd bij http://www.kinderzwerfboek.nl. Deze organisatie, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp bestaat sinds 26 mei 2010, registreert en initieert sinds 2014 kinderzwerfboekstations.
    Sinds 8 december 2015 zijn bij de Facebookgroep Minibieb beheerders (www.facebook.com/groups/1624252807837952) meer dan 2.000 minibiebs te vinden, alfabetisch gesorteerd per provincie. Beheerders en moderators: Monique Den Besten (Little Green Library Leerdam), Wendela Sas (Minibieb de Paddenstoel), Isabel Crapels (Minibieb Roggel)
    Bij http://www.minibibliotheek.nl van Sjoerd Buurman (Minibibliotheek Utrechthof, Toccatastraat 46, Almere) staan sinds 2017 4.175 geregistreerde minibiebs en kinderzwerfboekstations
    (Ingekorte reactie)

    Beantwoorden
 • december 9, 2023 om 11:41 am
  Permalink

  Heel mooi Harm, ik kom ze vaak tegen op het platteland als we fietsen. De snelheid is dus bepalend voor mijn waarnemings- en herinneringsvermogen. Ik wil er ook mee aan de gang en heb in Chris een echte ambachtsvrouw die een mooi kastje kan bouwen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *