Nogmaals verrassen

Nogmaals verrassen

Een paar maanden terug schreef ik er ook al over: over je laten verrassen. Pak eens een boek uit een totaal andere genre dan je gewend bent te lezen. Zelf deed ik daar ervaring mee op toen ik me overgaf aan de historische roman.

Verslaafd?

Natuurlijk, ik kende de historische roman uit mijn studie Nederlands, maar die tijd ligt ver achter me. Ik denk dat het komt door mijn abonnement op ‘Bookchoice’. Iedere maand krijg ik acht geselecteerde e-boeken waar vaak een historische roman bij zit. En ja, dan ga je proberen. Nou, verslaafd ben ik niet geraakt, maar toch, ik lees de boeken uit dit genre met veel plezier.

Prikkels

Het aardige aan de historische roman, in onderscheid tot een biografie van iemand uit het verdere verleden, is dat het de auteur de vrijheid geeft om zich ook in te leven in de emotionele wereld, de binnenwereld van het hoofdpersonage. De ene auteur is daar trouwens beter in dan de ander. Soms verliest een auteur tijdgebonden verschijnselen uit het oog. Zo schreef iemand over een zeventiende-eeuws personage dat die niet ‘tegen veel prikkels kon’. Ik weet niet, maar het lijkt me een verkeerd tijdsbeeld.

Informatief

Over verschillen gesproken, ik vond De dame van het Voorhout van Marja Visscher een veel levendiger, sprankelender boek dan Melkmeisje van Matthias Rozemond. De zwarte koningin van Catharina Botermans vond ik erg goed geschreven, evenals Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl dat ook nog eens heel informatief is. Dat laatste geldt ook voor De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk.

VOC

Heel bijzonder is ook De mannen van Maria van Anneloes Timmerije, over een vrouw ten tijde van de VOC, die door haar huwelijken en door haar wilskracht de hoogste trede van de maatschappelijke ladder weet te bereiken. Een harde wereld, toen.

(Deze bijdrage verscheen eind september 2023 als column ook in de Voorschotense Krant)

Nogmaals verrassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *