Ik ben een kritische lezer

Ik ben een kritische lezer

Ze deed de Facebookgroep ‘Boekenwurmen’ in vijf jaar tijd groeien van 128 naar ruim 14.600 leden. Ze onderhoudt contacten met uitgevers en schrijvers. Ze schrijft recensies voor Hebban, Bruna en natuurlijk ‘haar’ Boekenwurmen. Dat maakt nieuwsgierig want wat leest Marijo Bakker zelf het liefst?

Stilte

Op dit moment is ze bezig in Valstrik van Ellen de Vriend. Ze is er net in begonnen. Gemiddeld leest ze zo’n 50 boeken per jaar. Ze noemt dat weinig in vergelijking met groepsleden die soms wel veertig boeken per maand lezen. Maar ja, ‘ik heb nog een ander leven. De FB-groep vreet tijd. Daar komt bij dat ik in stilte wil kunnen lezen, dus zonder het geluid van de radio of televisie.’

Bevroren tijd

‘Ik zoek de boeken die ik wil lezen zelf uit. Volgende week ga ik op vakantie. Ik ben al aan het verzamelen: Duivelsbocht van Robert Bryndza, Minnaar van Charlotte Link en Bevroren tijd van Carl Slotboom. De eerste twee zijn thrillers, Bevroren tijd is dat niet.

Slotboom is een hele goede schrijver met een eigen poëtische stijl. Hij is onder acteurs bekend om zijn vele toneelstukken. Kijk, dit is Weer net als eerst. Op de omslag zie je mist, een berg, een boom, een jongen op de fiets en een vogeltje. Dat intrigeert. Het is heel mooi geschreven over de bijzondere vriendschap van een oudere man en een jongen. Hoe die band groeide, zo mooi gedaan!’

Fantasy

‘Ik krijg vaak boeken toegestuurd om te recenseren. Het aardig is dat ik daardoor in aanraking kom met genres of namen die ik eerder niet kende. Zo was ik nooit een fan van Fantasy-boeken. Die onzin daar begin ik niet aan, dacht ik. Alleen Harry Potter vond ik leuk. Maar toen las ik Insula van Maaike de Wilde en dat is heel mooi geschreven. Jammer dat deze auteur niet doorbreekt. Dat geldt ook voor Lineke Breukel die al zo’n 18 boeken heeft geschreven, vaak harde verhalen, prachtig geschreven. Maar ook voor haar blijft de grote doorbraak uit.’

‘Er zijn in feite teveel auteurs en te weinig uitgevers. Veel lezers pakken eerder een boek van een auteur die ze al kennen dan dat ze nieuw talent proberen. Daardoor komen jonge, beginnende schrijvers niet zo gemakkelijk aan de bak. Met Boekenwurmen wil ik ze een podium geven.’

Series

‘Het klopt, ik lees vooral thrillers, al zo’n jaar of zeven. Wat las ik eigenlijk daarvoor? Ik weet het niet meer precies maar in elk geval wel de romans van Isabel Allende.

De eerste thriller die ik las was van Tess Gerritsen. Grappig! Er zijn veel betere auteurs in dat genre. Ik denk aan Camilla Lackberg, een hele goede schrijfster al vond ik Gouden kooi niks aan. Koekoeksjong dat net verschenen is, is weer helemaal oké.

Met Karin Slaughter ben ik halverwege de serie gestopt. Op een gegeven moment weet je het wel. Veel thrillerauteurs schrijven series. Het is het best om die vanaf deel 1 te lezen want er zit altijd een soort vervolg in. Zelf heb ik series van Robert Bryndza, Lineke Breukel, Marja Boonstra, Charlotte Link en Nathalie Pagie.

Wat ik zou lezen als er geen thrillers zouden zijn? Ik denk fantasy en historische romans die op echte feiten zijn gebaseerd zoals de boeken van Simone van der Vlugt.’

Incest

‘Lineke Breukel heeft trouwens ook een boek over mij geschreven, Moeder is boos. Hierin heeft ze mijn dagboekaantekeningen verwerkt. Het boek gaat over incest, een onderwerp dat jammer genoeg steeds actueel blijft. We merken dat ook aan de verkoopcijfers.

Ik heb vaak contact met auteurs, met sommige ben ik inmiddels bevriend. Over je recensie moet je nooit in discussie gaan.’

Verloren soldaat

‘Ik ben een kritische lezer. Gisteren liep ik over de boekenmarkt in Deventer. Verbazingwekkend hoeveel mensen daar ondanks de regen op af kwamen! Je ziet ze dan met hele karren vol boeken sjouwen. Daar doe ik niet aan mee. Aan de meeste boeken kom je helemaal niet toe. Zonde van het geld en de ruimte die ze innemen.

Ik heb er drie boeken gekocht waaronder Voor een verloren soldaat van Rudi van Dantzig. Dat boek heb ik al zeker vijf keer gelezen. Nu kwam ik het tegen, niet in de eerste druk uit 1983 helaas, maar met deze doe ik het ook! Het is een intrigerend, heel mooi en ook wel droevig boek dat, zo begreep ik uit een interview met de schrijver, een autobiografische achtergrond heeft. Het boek is verfilmd, maar de film is toch minder dan het boek.

Wat ik nog meer kocht? Waar Winnie de Poeh vandaan komt. Ik spaar die boeken. En voor mijn man kocht ik een boek van Simon Carmiggelt.’

Wat is hier gebeurd?

‘Hier ligt ook De IJsselbrief van Bertina Mulder, een schrijfster die in verschillende genres actief is. In dit boek gaat het over de oudere vrouw Mandy die vergeetachtig is. Haar dochter vraagt zich af of haar moeder niet naar een bejaardenhuis zou moeten. Mandy praat veel in zichzelf. Ze wordt op een gegeven moment gevonden in het zwembad. Wat is hier gebeurd?’

Ik ben een kritische lezer

4 gedachten over “Ik ben een kritische lezer

 • augustus 8, 2023 om 8:43 am
  Permalink

  Hallo Marijo,
  Wat een mooi interview, waarin je tevens mijn beide romans noemt. Dank je wel daarvoor.
  Hartelijke groet,
  Carl Slotboom.

  Beantwoorden
 • augustus 8, 2023 om 9:59 am
  Permalink

  Een heel fijn en helder interview. Wie je bent, wat je leest… het komt hier duidelijk in naar voren. Leuk

  Beantwoorden
 • augustus 8, 2023 om 6:18 pm
  Permalink

  Mooi om te lezen Marijo en je inspireert me om weer boeken nieuwe auteurs uit te proberen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *