Verhalen verbinden

Verhalen verbinden

bron: nl.wikipedia.org

Het zijn kunst en cultuur die binden, ze zijn het fundament en het cement van onze samenleving. Ze inspireren, prikkelen en ontregelen, ze zetten je aan het denken. Ze hebben impact op wat we voelen, wat we vinden en waar we met elkaar over praten. Zonder kunst en cultuur hebben we geen samenleving.

De kern van cultuur zijn verhalen. We kunnen in ons geheugen van alles opslaan én we kunnen praten. Dat maakt ons mensen uniek. Het lukt ons als de besten om juist verhalen in dat geheugen een plek te geven en we vertellen ze maar al te graag door. Want dat verbindt. Zeker zodra we ze herkennen.

Verder is lezen de beste investering in jezelf: je leert beter te praten, scherper te denken, je prikkelt je fantasie en je leert jezelf kennen. Je gaat er je leven lang plezier van hebben.

Docenten die met literatuuronderwijs het leesgedrag stimuleren, kunnen een zaadje planten dat leidt tot een leerlinge liefde voor literatuur.

Aldus inmiddels demissionair staatssecretaris Gunay Uslu, belast met Media en Cultuur in een interview met het tijdschrift Lezen, jaargang 17, nr 2, 2023.

Verhalen verbinden
Tags:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *