Verrassen

Verrassen

‘Het is heel verleidelijk om met leerlingen de boeken te lezen die toch al populair zijn, maar probeer ook eens breder te kijken.’ Dit zegt kinderboekenschrijfster Anna Woltz. Haar collega Bibi Dumont Tak is het met haar eens. Hun boodschap: geef ook andere schrijvers een kans.

Als ik naar mezelf als opa kijk, dan voel ik me terecht aangesproken. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Dolfje weerwolfje, Het grote opa en oma boek, noem maar op. Al zijn de verhalen niet tijdloos, ze blijven leuk om voor te lezen. Gelukkig zijn er voldoende gelegenheden om ook nieuwe kinderboeken te leren kennen, met verhalen die meer van deze tijd zijn. Het is maar of je je wilt laten verrassen.

Dat geldt trouwens niet alleen voor kinderboeken. Het geldt ook voor fictie en non fictie voor volwassenen. Geef andere dan de jou vertrouwde auteurs een kans. Laat je verrassen.

Dat ‘je laten verrassen’ kan op verschillende manieren. Ik noem er een paar.

Loop eens langs de verschillende tafels in de bibliotheek of boekhandel. Die zijn vaak ingericht op een genre. Thrillers bijvoorbeeld of romans.

Word lid van een leesclub. Dat brengt je op titels die je zelf niet zo gauw zou kiezen. En het is leuk om te horen waarom een ander een bepaald boek aanprijst. Of juist niet.

Sta eens stil bij een minibieb, zo’n boekenkastje langs de straat. Wie weet zit er wat bij dat je nieuwsgierig maakt. Als het niet bevalt zet je het gewoon weer terug. In deze krant een nieuwe lijst met minibiebs in ons dorp.

Zelf laat ik me graag inspireren door de interviews op deze site. Steeds valt me weer op hoe ongelooflijk veel er verschijnt. Een paar goeie tips zijn dan handig. In elk interview worden titels genoemd die me nieuwsgierig maken.

Verrassen
Tags:         

2 gedachten over “Verrassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *