‘Als de klas rumoerig is, kan ik lezen’

‘Als de klas rumoerig is, kan ik lezen’

Amélie Langeveld (groep 7 basisschool) verslindt met haar 10 jaar de ene boekenserie na de andere. Ze weet er ook enthousiast over te vertellen. En ze heeft een tip voor niet lezende leeftijdgenoten: pak Strijd om Elementia, vooral als je van gamen houdt.

Wat ben je nu aan het lezen?

Het listige mes van Philip Pullman. Dat is het tweede deel van een trilogie Het gouden kompas. Het gaat over een meisje dat nog op school zit. Haar vader is heel belangrijk. Ze ziet hem niet zo vaak, ze is vaak in haar eentje. Ze krijgt een vriendje, een koksmaatje. In deel 1 van de trilogie verdwijnt hij en het meisje gaat hem zoeken. Ze komt in een vreemde wereld terecht met panterberen en een pratende ijsbeer. Het meisje probeert de jongen te redden. Haar vader gebruikt hem als proefkind om een weg te openen tussen de gewone wereld en de wereld van de daemons.’ 

Hoe kom je bij deze serie terecht?

‘Door mijn vader. Toen ik de hele Harry Potterserie uit had, dacht hij dat dit misschien ook wel wat voor mij was. Trouwens, Harry Potter en het vervloekte kind heb ik ook gelezen. Het is als toneelvoorstelling geschreven en het gaat over de kinderen van Harry Potter. Het is niet zo bekend.

Ik vind een boek het leukst als ik nog in de serie bezig ben. Als de serie uit is, dan ga ik die meestal niet herlezen. Dan schakel ik liever over op een andere serie. Een serie is dus het leukst tijdens het lezen.’

Het lijkt dat series je voorkeur hebben.

‘Nou, vroeger las ik ook veel losse boeken. Het maakt me eigenlijk niet veel uit, serie of los boek, als het maar leuk is. De bieb heeft niet genoeg nieuwe boeken voor mij. Ik moet altijd heel goed zoeken naar wat ik nog niet ken. Als mijn moeder boeken voor me ophaalt, heb ik die meestal allemaal al gelezen’ (ze maakt een wegwerpgebaar over haar schouder).’

Lees je altijd boeken voor jouw leeftijd?

‘Nee, ik lees ook wel boeken voor kinderen van 12 jaar en ouder zoals Harry Potter en de Relieken van de Dood en de serie Het gouden kompas.’ 

Ze rent naar boven om wat boeken op te halen. ‘De serie Minecraft-avonturen met de trilogie Strijd om Elementia van Sean Fay Wolfe. Het is een Open Wereld spel dat je kunt spelen in drie modulen zoals survival en creative. Bij survival draait het om te overleven terwijl je zoekt naar monsters, bij creative draait het om bouwen. Je leest die boeken alsof je onderdeel bent van een spel dat je speelt op Nintendo. In de boeken krijg je veel tips voor het spel en leer je wat Minecraft precies is.’

‘Ik mag altijd tot 22.00 uur lezen, maar bij spannende boeken wil ik altijd dóórlezen. Daarom lees ik ’s avonds liever grappige boeken zoals De waanzinnige boomhut-boeken van Andy Griffiths met de figuren Andy en Terry. Ook een serie, maar de delen zijn goed los van elkaar te lezen. 

En Dog Man van Dav Pilkey, over een politieman zonder hersens en een hond zonder lijf. Die werken goed samen. Een heel grappige strip. Dit boek lees ik ook voor mijn broertje Pepijn voor.

Strips zijn lekker om opnieuw te lezen. Dat gaat lekker snel. 

Je leest veel Phantasy. Lees je ook andere boeken?

Hup, daar gaat ze weer naar boven. ‘Gozert van Pieter Koolwijk vind ik erg leuk. Over het dagelijks leven maar ook weer niet echt. De ik-persoon heet Ties en die hoort Gozert praten, maar Gozert is onzichtbaar. Zijn ouders geloven Ties niet. Dan krijgt Ties medicijnen en belandt hij in Huize Hoopvol waar gekke kinderen zitten. Daar ontmoet Ties het meisje Luna. Luna hoort Gozert ook maar zij weet dat die niet echt bestaat. Bij Ties loopt het uit de hand. Hij is, zeg maar, nogal onstuimig. Luna is stil en rustig. TIes achtervolgt een monster op een bakfiets. Het boek is vooral heel grappig. Op het eind zit een mooi, dramatisch stukje. Dan begrijpen zijn ouders hem en dat is het moment waar je tijdens het lezen van het hele boek op hebt gewacht.

Over dit boek, Je mag alles zijn van Griet op de Beeck heb ik in groep 6 een boekbespreking gehouden. Ik heb het wel tien keer gelezen. Eerst vond ik het prachtig, maar toen vond ik het niet leuk meer. Het ligt nu boven in de kast.’

Praat je wel eens met andere kinderen over boeken?

‘Ja, met mijn vriendin Lana. We hebben samen het Gameboek van Marcel Groeneweg gedaan. Dan moet je een route door het boek kiezen, via nummertjes. We hebben samen een route gekozen. Je kunt dit boek door al die keuzes op heel veel manieren lezen. Soms moet je iets invullen: doe dat met potlood, dan kun je het later weer uitgummen. 

Lana en ik lezen zo’n boek dus samen, maar we gaan ook wel eens elk ons eigen boek lezen als we bij elkaar zijn.’

Lees je zoveel je kunt?

‘Ja. Als het in de klas rumoerig is, na de pauze of zo, dan duurt dat soms best lang en al die tijd kan ik lekker lezen. Ik ben niet echt een herriemaker. Laatst kreeg ik een complimentje van de meester toen ik wel een keer zomaar door de klas praatte.’

Heb je een tip voor niet-lezende kinderen?

‘Ga lekker Strijd om Elementia lezen. Dat is een leuk boek voor gamers. Het speelt zich af in de computer, alsof je zelf aan het spelen bent. Het is wel dik en met weinig plaatjes, dat wel, maar het is heel leuk om te lezen.

En nog een tip: ga niet te laat naar bed, dan heb je veel leestijd tot je slapen moet.’

‘Als de klas rumoerig is, kan ik lezen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *