Talent: Christine Bax

Talent: Christine Bax

Het was tijdens de laatste editie van Lowlands in augustus van dit jaar, dat ik voor het eerst kennis met haar maakte. Het was een aangename verrassing. Christine Bax, een jonge schrijfster met sterke korte verhalen. Wat een talent!

Christine Bax (Studio Koebeen)

Lowlands is allang meer dan een festival met alleen een groot aantal podia en goede musici. Er is van alles te doen: workshops filosofie, yoga, politiek, film noem maar op. En ook literatuur: interviews en schrijvers die voorlezen. 

Dat laatste gebeurde op zaterdag rond het middaguur toen jonge auteurs uit de groep rond de verhalensite papierenhelden.nl hun bewerking voordroegen rond het thema bufferzone, omschreven als ‘een veilige ruimte tussen jou en de rest van de wereld, die bescherming biedt en toch levensgevaarlijk is. Meemaken is begrijpen.’ Auteurs die optraden waren Mariken Heitman (de winnaar van Libris Literatuurprijs 2022), Jeffrey Spalburg, Valentijn Hoogenkamp, Lotte Velvet, Leonieke Baerwaldt, Christine Bax, Pilkington United en Schnauzer & Berkman(n).

Bufferzone (Studio Koebeen)

Als ik me goed herinner was ze de eerste, misschien de tweede in het rijtje, ik weet het niet meer. Zeker is dat ik gelijk om was. Christine had een heerlijk, origineel, kritisch, en sterk verhaal over een bijzondere eenling die zich weet te handhaven in het veelkleurige Turijn, waar Christine Bax woont en werkt. Het was wat mij betreft het meest originele verhaal dat ik dat uur hoorde.

Zoals ik al opmerkte zijn alle auteurs verbonden aan de site papierenhelden.nl. Ik moet bekennen dat ik die site tot dan niet kende. Sorry. 

papierenhelden.nl is een site waarop verhalen worden gepubliceerd voor nu. ‘Opdat we goede verhalen vertellen in een tijd die dat heel erg hard nodig heeft. Dat er een zekere urgentie is om nu de pen op te pakken. Een beweging die door middel van kunst de wereld beter maakt’, aldus de site. 

Je kunt er een abonnement op nemen voor € 10,00 per maand begreep ik en dan heb je toegang tot een veelheid aan, voornamelijk, korte verhalen en elke maand tien nieuwe. 

Nou heb ik (nog?) niet zo’n abonnement, maar om de potentiële abonnee te oriënteren en te motiveren kreeg ik gratis toegang tot twee verhalen. Ik zocht onder de auteurs dus Christine Bax op en las het verhaal dat ze op Lowlands voorlas (‘Rozengeur en Maneschijn’) terug alsof een heerlijk verhaal (‘Gemene dames’) over de twee vrouwen die een kleine winkel runnen in de omgeving van Turijn en die in staat zijn zich in een moordtempo te ontdoen van hun welwillende klanten. 

Laat duidelijk zijn: deze Christine Bax ga ik volgen. En natuurlijk ook: neem gerust een kijkje op papierenhelden.nl!

Talent: Christine Bax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *