Violeta

Violeta

De nieuwste roman van Isabel Allende, Violeta, leest weer als een trein, maar is op het eind ook wel wat sentimenteel. Maar dat mag toch, als je als 100-jarige terugblikt op een heftig leven? Dat zich bovendien afspeelt in een turbulente tijd en plaats: Chili in de jaren 1920 – 2020? Zelf zal Violeta het melancholiek noemen. Oké.

Isabel Allende debuteerde in 1982 met het bekende Het huis met de geesten. Sindsdien verscheen er een flinke lijst met succesvolle romans van haar hand. Violeta zal ongetwijfeld een plek krijgen in dit rijtje.

Heftig

Heftig is het leven van Violeta zeker geweest. Ze was een succesvolle zakenvrouw en kon zich vooral financieel het een en ander veroorloven, zoals woningen op verscheidene plaatsen en personeel en families die zij onderhield. Maar het zat er niet altijd mee, integendeel. Ik ga hier niet van alles al samenvatten en daarmee weggeven, maar er gebeurde erg veel in haar leven. Zowel op het vlak van relaties (de mannen in haar leven) als op dat van haar kinderen. Om nog maar te zwijgen van de heftige wending die zich tijdens haar jeugd voordeed.

Brief

Het verhaal wordt verteld in de vorm van een brief die Violeta aan het eind van haar leven schrijft aan haar kleinzoon Camilo. Zoals Violeta in het begin zelf zegt: ‘mijn leven is een roman’. Het is een bekend procédé voor een levensbeschrijving in de vorm van een persoonlijke terugblik, in de ik-vorm dus. Lange tijd is dat voor de lezer, voor mij althans, zeker niet storend, maar in de laatste hoofdstukken waarin ze de highlights uit het leven van haar kleinzoon aan hem schrijft, is dat wel irritant. Hij weet die immers zelf ook wel, waardoor de gekozen literaire formule van de brief minder bevredigt.

Violeta’s leven speelt zich af in een eeuw waarin er veel gebeurt. Haar leven start in de tijd van de Spaanse griep die over de hele wereld miljoenen slachtoffers maakte, en eindigt ten tijde van de corona-epidemie. 

Isabel Allende (bron: nl.wikipedia.org)

Turbulente omgeving

In Chili, waar Violeta het grootste deel van haar leven woont, vonden in die spanwijdte van een eeuw allerlei ingrijpende politieke omwentelingen plaats, met name natuurlijk de machtsgreep van de generaals en de moord op de democratisch gekozen socialistische president Salvador Allende (de oom van Isabel). De repressie door het leger grijpt ook in in het leven van Violeta.

Leesplezier

Ik heb het boek met plezier gelezen en dat komt doordat:

  • Het verhaal in een prettig tempo wordt verteld. De ik-vorm nodigt uit tot allerlei bespiegelingen over emoties bij bepaalde gebeurtenissen, en die zijn er ook wel, maar (voor mij) niet hinderlijk. Pas op het eind, wanneer ze melancholisch wordt, …
  • De politieke verwikkelingen rond de wisselende regimes komen duidelijk in beeld zonder dat ze gedetailleerd worden beschreven. Allende doet dat handig door een van de echtgenoten van Violeta een rol te geven in de vele geheime acties die uit die periode bekend zijn.
  • Wat ik wel mooi vond is dat in deze hele periode de magische wereld van de autochtone bevolking actueel blijft. Het deed met denken aan het werk van Gabriel Garcia Márquez.

Isabel Allende, Violeta. Vertaling: Rikkie Degenaar, Uitgeverij Wereldbibliotheek 2022. Het boek is te koop of te bestellen bij uw lokale boekhandel en bij managementboek.nl.

Violeta
Tags:     

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *