Keuzestress

Keuzestress

Telkens opnieuw verbaas ik me over het overweldigende aantal nieuwe boektitels. Het is niet bij te houden, hoe goed je ook je best doet. Het frustrerende is: wat je ziet is maar een fractie van wat er verschijnt. Wat is de boekwinkels komt te liggen is maar een klein deel van wat uitgevers aanbieden. Daarnaast zijn er nog de printing on demand uitgaven (boeken die pas gedrukt worden wanneer ze worden besteld, ook al is dat er maar een) en de vele uitgaven in eigen beheer. Keuzestress!

Gelukkig hoef je het niet helemaal alleen uit te zoeken. Je kunt hulptroepen inschakelen! Er zijn er genoeg. Daarom in deze aflevering 10 manieren om met keuzestress om te gaan:

  1. Veel boekhandels hebben thematafels met populaire boeken uit een bepaald genre, thrillers bijvoorbeeld of young adult. Daarop liggen nieuwe of populaire boeken in dat genre. Hier kun je je aan oriënteren. Je vertrouwt dan op de kennis en ervaring van de boekhandelaar.
  1. Veel bibliotheken hebben deze gewoonte van de boekwinkels nagevolgd en rangschikken hun collectie ook thematisch in. Dat is gemakkelijk, dan heb je alle boeken over bijvoorbeeld romantiek of avontuur bij elkaar.
  1. Word lid van een leesclub: het brengt je in aanraking met titels, schrijvers, genres waar je minder bekend mee bent. Dat vergroot je leeservaring en maakt het kiezen daarna gemakkelijker. Zelf maakte ik via een leesclub kennis met het genre graphic novel. Voor anderen kan het nieuw zijn om een biografie te lezen. Laatst lazen we Middernachtbibliotheek van Matt Haig met elkaar. Wat een heerlijk boek! Nu lezen we ook regelmatig een klassieker.
  1. Praat eens met vrienden en vriendinnen over boeken. Leer hun interesse kennen, voorzover je die niet al kent. Ook leuk om nadien over een boek dat jullie gelezen hebben, in gesprek te gaan.
  1. Dat ‘in gesprek gaan’ kan ook, op een andere manier dan wel, via social media. Kijk maar naar de groeiende populariteit van Boek Tok (verschillende spellingen mogelijk) op Instagram. Vooral jongeren wisselen hier hun leeservaringen uit, maar ook steeds meer ouderen ontdekken dit platform. Het is een interessante ontwikkeling omdat het misschien een halt toeroept aan het afnemende leesplezier bij jongeren. 
  1. Neem een abonnement op een leverancier van digitale boeken, bookchoice.nl bijvoorbeeld of papierenhelden.nl. Je krijgt dan voor weinig geld maandelijks een stapel boeken of verhalen uit verschillende genres. Zo kun je verkennen wat jou ligt en wat niet.
  1. Lees boekrecensies in de kwaliteitskranten en ontdek op wie jij kunt vertrouwen omdat de smaak van de recensent overeenkomt met die van jou. Zo vertrouw ik altijd op het oordeel van Ger Groot die regelmatig filosofieboeken recenseert.
  1. Luister naar boekenprogramma’s op de radio of kijk ernaar op televisie. De Wereld Draait Door promootte in het verleden vaak prachtige boeken. ‘Brommer op zee’ is een interessant programma op de televisie waarin schrijvers aan het woord komen.
  1. Kijk op bekende boekensites en lees de ervaringen van anderen. Ik denk aan goodsreads.com en hebban.nl. E zijn ook allerlei boekbloggers en -vloggers. De zelfbenoemde Lezer des Vaderlands is met een prachtige serie bezig over recent verschenen Nederlandse literatuur.
  1. Zelf heb ik veel aan de interviews die verschijnen op blijmeteenboek.nl. Het leverde al veel interessante titels op. Zo noemde onze burgemeester, Nadine Stemerding, het boek Im Westen nichts Neues van Remarque. Ik kende de titel maar las dit boek nog niet. Na het interview dus wel. Het is een aanrader! En onlangs trof ik in een minibieb het boek Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer aan. Ook dat werd door een geïnterviewde aangeraden.

(Dit blog verschijnt 23 september 2022 gelijktijdig als column in de Voorschotense Krant).

Keuzestress
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *