Driemaal Alice Turner

Driemaal Alice Turner

Het is een bijzonder gezelschap: dat team van specialisten bij de Londense politie dat de opdracht heeft om vreemde en soms oude moordzaken op te lossen. Een broer en een zus, een gewezen rugbyspeler, een matrone van een chef, een nerd. Alice Turner geeft ze drie gruwelijke moordzaken in handen. Ik las Naamloos, Grenzeloos en Harteloos.

Motief-team

Inderdaad, het is een bijzonder team dat, soms tegen wil en dank, met elkaar verbonden is om boven de reguliere rechercheteams duistere zaken op te lossen. Ze worden het Motief-team genoemd. In de drie boeken komen heel verschillende zaken aan de orde. Die hebben op zich niets met elkaar te maken, alleen dat ze door hetzelfde team worden onderzocht. Andere kleine verwijzingen over en weer zijn verwaarloosbaar. De zaken zijn alledrie spannend, er zit voldoende vaart in en onverwachte momenten. Daartussendoor hebben we te maken met de connecties tussen de teamleden onderling. Laat ik ze kort aan je voorstellen.

Voorstellen

Allereerst zijn daar de broer en de zus. De broer heet Gabriel en is inspecteur en parttime docent aan een universiteit, de zus heet Reynou en is forensisch fotograaf. Ze werken onder leiding van een chef, Atticus  genaamd. En dan is daar nog de chef van de chef, de in alle opzichten massieve Gemma Nigel. Meer op de achtergrond, maar onontbeerlijk voor het succes van het team is de nerd, bureaurechercheur Toby van wie we maar weinig komen te weten; meer dan dat hij een broer heeft met wie hij een keer uit eten gaat, is het niet. Van de andere teamleden weten we meer, met name van Reynou. Zij is weduwe van Samuel, indertijd een collega die overleed. Reynou staat in een wat vreemde verhouding met hem. Ze hield van hem en rouwt, maar ergens voelt ze ook belemmeringen. Zij en haar chef Atticus hebben tijdens de ziekte van Samuel een verhouding gehad en helemaal schoon verliep die niet. Reynou heeft niet verteld dat ze getrouwd was, hetgeen Atticus haar kwalijk later neemt, en zij moest op haar beurt een keer hals over kop vertrekken toen de ex van Atticus, Philippa, opeens kwam opdagen met de mededeling dat ze een kind van hem verwacht. Afijn, genoeg stof voor gedoe over emoties als die twee samen in een auto naar een plaats delict moeten. Wat mij betreft tenenkrommende passages. Komt nog bij dat Gabriel en Atticus totaal niet met elkaar overweg kunnen. Verder is het goed om te eten dat Gabriel zich ontfermt over Ayse, een moslimmeisje dat onder het toezicht van haar broers probeert uit te komen. En dan is er nog een kleine bijrol voor Emmy, de vrouw die indertijd als pleegmoeder optrad voor Reynou en Gabriel die een nare jeugd vol verwaarlozing en eenzaamheid achter de rug hebben. Wekelijks eten ze samen een keer bij Emmy en dan spreekt deze verstandige woorden….

Tot zover deze kennismaking. 

Menselijk gezicht

Goed, de verhalen zijn best spannend, het gedoe over hun onderlinge verliefdheden is wat mij betreft overbodig en had er dus wel uit kunnen blijven. Ik begrijp best dat Alice Turner de leden van dit team een menselijk gezicht heeft willen geven, maar voor mij is ze hierin niet op haar sterkst.

De romans zijn goed los van elkaar te lezen maar de voorkeur gaat toch uit naar de volgorde waarin ze verschenen: deel 1 Naamloos, deel 2 Grenzeloos, en deel 3 Harteloos. Door deze volgorde zijn de onderlinge verwijzingen het best te volgen.

Veel leesplezier gewenst!

Driemaal Alice Turner
Tags:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *