Ik ben een magische lezer

Ik ben een magische lezer

Jovita van Vliet, in het dagelijks leven management-assistent bij een grote scholengroep in het Gooi, heeft al een stapeltje boeken klaar liggen als we aan het gesprek beginnen. Ze heeft veel ervaring met kinderboeken en is van jongs af verzot op phantasy, op de magie in het verhaal.

elfje Twaalfje

Toen ik klein was, las mijn moeder veel voor. Een deel van die boeken heb ik nog zoals elfje Twaalfje van Martine Bijl; mijn exemplaar is van 1969. Een lief boek over een mollig elfje dat niet kan vliegen en zingen en dat door andere dieren zoals de muis en de nachtegaal wordt geholpen en weer vriendjes krijgt.

Hoewel ik goed werd voorgelezen ging ik al snel ook zelf naar de bibliotheek en haalde daar wekelijks twee of drie boeken.Toen ik de kast van mijn leeftijd uit had, ontdekte ik een nieuwe kast en kon ik weer vooruit. 

Heel mooi vond ik Kinderen van moeder aarde van Thea Beckman. Het is een futuristisch verhaal over een eiland waar vrouwen aan de macht zijn. Het gaat over het behoud van de aarde, de natuur. Met boeken daarover heb ik wel iets. Ik las toen al dikkere boeken. 

Phantasy

In het voortgezet onderwijs ging de lol van het lezen er een beetje af. De verplichte leeslijsten voor de verschillende talen, hè? Het leven is vurrukkelluk van Remco Campert vond ik nog wel wat. 

Daarna vond ik mijn eigen weg wel weer, opnieuw met hulp van mijn moeder die ook graag leest. We hebben dezelfde smaak. Zij koopt en schuift daarna door naar mij. Samen lazen we alles over Harry Potter. Phantasy, de magische ondertoon – we houden er allebei van.

Als je nog weer later zelf kinderen krijgt ga je zelf ook voorlezen. Het huis van Barbapapa vond ik zelf indertijd erg leuk en de kinderen ook. Die figuren die van alles kunnen zoals van vorm veranderen. Fantasierijke verhalen. Zo leuk om samen met je kinderen een magische wereld binnen te stappen! Ook geweldig om samen met de kinderen te lezen is Matilda van Roald Dahl. Een heerlijk verhaal!

Schoolbieb

Toen de kinderen groter werden ben ik in de bibliotheek van hun basisschool gaan werken. Ik mocht er mijn ‘eigen’ bieb van maken: pasjes ontwikkelen, een computersysteem installeren, boeken aanschaffen,… De bibliotheek in ons dorp zette toen een boekenclub op voor de leesmoeders van alle basisscholen. We lazen dan een kinderboek met elkaar en ontdekten hoe kinderen lezen. Ze moeten ergens beginnen, ook al is dat met een Donald Duck. Eerst beginnen, daarna meters maken en dan doorpakken. 

Het was leuk om te zien dat kinderen niet allemaal dezelfde boeken lezen. Aansluiten bij individuele voorkeuren is belangrijk. Zo vinden veel jongens informatieve boeken interessant. Een wisselend, gevarieerd aanbod aan de kinderen voorleggen stimuleert echt.

Toen de kinderen van de basisschool af waren ben ik op die school blijven werken, nu op kantoor en ben ik contactpersoon voor moeders die nu de schoolbieb runnen: over het uitwisselen van leuke nieuwe titels, over het budget, het zoeken van nieuwe leesmoeders en dergelijke.

Series

Kijk dit, Vlo en Stiekel, van Linda Faas en Pieter Koolwijk, met hele leuke tekeningen, er is veel op te zien, mooie kleuren, ze hebben iets magisch. Prachtig om te bekijken en heel fantasierijk.

Dat magische, dat zoek ik ook op in boeken voor volwassenen. Ik ben een fan van Robin Hobb, schrijver van de serie De boeken van de nar. Hier komen allerlei fantasiefiguren in voor zoals draken en mensen die over speciale krachten beschikken. Ze tonen een hele aparte wereld, ze prikkelen de verbeelding.

Nog een andere serie: De reiziger, de omvangrijke Outlander-serie van Diana Gabaldon, over een vrouw in Schotland die regelmatig teruggaat in de tijd. 

Gezond leven

Naast phantasy ben ik ook geïnteresseerd in boeken over gezond leven. Ik leer veel van de boeken van Marjolein Dubbers over gezonde voeding, zoals van Eet meer energie. Ze zijn helder geschreven, bevatten leuke recepten en zijn laagdrempelig.  Je hoeft dus geen grote hobbels te nemen om iets te veranderen. 

In dezelfde hoek: Spiegelwerk, in 21 dagen naar een gelukkiger leven van Louise Hay over van jezelf leren houden, met oefeningen voor elke dag (ik heb het niet helemaal afgemaakt, maar toch…). Ergens echt een gewoonte van maken is lastig.

Laatst is bij een van de kinderen ADD vastgesteld. Nu lees ik Het verstoorde brein van Gabor Maté om iets te begrijpen van wat er dan in dat hoofd gebeurt.

Geluk

Verder Wat als dit de hemel is? Van Anita Moorjani die na een bijna dood-ervaring volledig geneest van kanker. Een waargebeurd verhaal als dit spreekt me erg aan. Net als Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood dat speelt in Nieuw Zeeland. Over vergankelijkheid en wat ertoe doet in het leven. Het bevat een andere kijk op het leven, op wat gelukkig maakt. Of zo’n boek mijn leven, mijn gedrag verandert? In elk geval hoe ik naar de dingen kijk: het geluk in de kleine dingen ervaren. Ik heb geleerd van de corona-periode, dat je niet ver op vakantie hoeft, dat soort dingen. Zulke boeken zetten je dus aan het denken over bewust leven.

Dit ook: Eik en Beuk van Jac. P. Thijsse: het enthousiasme van een van mijn leraren vroeger voor Thijsse heeft me echt aangestoken. Mooie tekeningen van bomen en natuurbeschrijvingen.

Wat het hart kan horen van Jan Philpp Sendker, een mooie roman over liefde.

Magische lezer

Als we dit alles nou weten, als wat voor lezer ik mezelf zou omschrijven? Maak er maar ‘de magische lezer’ van. Een lezer die steeds op zoek is naar het bijzondere in de gewone dingen en nieuwsgierig naar het magische van het leven. 

Linkjes:

elfje Twaalfje, liedje van en gezongen door Martine Bijl op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Qhp1Fftc9Gc.

Vlo en Stiekel, bespreking.

De boeken van de Nar: trilogie

De reiziger: artikel over de volgorde

Meer interessante interviews lezen? Kijk dan onder de knop Artikelen/Interviews of abonneer je op de nieuwsbrief, zie Homepage.

Ik ben een magische lezer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *