De andere waarheid (thriller)

De andere waarheid (thriller)

Een verhaal waarin je blijft doorlezen, met enkele verrassende en soms verbazende plotwendingen, veel vaart, veel actie, weinig ‘geleuter’. Zie daar De andere waarheid van het Zweedse schrijversduo Mohlin en Nyström.

Oude bekende

Als je geen echt verwoede thrillerlezer bent en alleen ter afwisseling dit genre kiest, dan maak je vaak kennis met hoofdpersonen die voor de verwoede lezer oude bekenden zijn. Auteurs die zo hun vaste hoofdpersonen hebben, de Baantjers uit Zweden of de VS zullen we maar zeggen. 

In De andere waarheid is dat rechercheur en voormalig FBI-agent John Adderley die na een mislukte infiltratie in een drugs-kartel in de VS is uitgeweken naar Karlstad in Zweden. Ook daar blijkt hij verre van veilig en zo kan het zo maar gebeuren dat zijn persoonlijke geschiedenis verweven raakt met de zaak waar hij bij de Zweedse politie op gezet wordt. 

In deze zaak spelen twee zussen de hoofdrol. De een, de oudste van de twee, is ambitieus, welbespraakt, handig maar ook sluw en dominant. De ander is in haar jeugd verminkt geraakt in haar gezicht en zit onder de plak bij haar zus. Samen runnen ze een succesvol bedrijf. Tot de oudste van hen wordt vermoord. Afijn, de rest ga ik niet vertellen anders is de spanning er af.

Wat het boek voor mij plezierig maakte om te lezen heb ik al enigszins samengevat in de aanhef van dit blog. Hier nu wat uitvoeriger:

  • Het verhaal heeft lekker veel vaart, er gebeurt erg veel, maar het verhaal blijft wel te volgen. 
  • Ik ben altijd benieuwd of alle acties die erin beschreven worden, ook realiseerbaar zijn in de tijdspanne waarin ze zich afspelen. Dat was in dit geval moeilijk te bepalen al denk ik wel dat John Adderley wel moet lijden aan een chronisch slaaptekort.
  • Wat me erg bevalt is dat de schrijver de lezer niet vermoeit met eindeloos geleuter: al die mijmeringen van de hoofdpersoon of hoofdpersonen, dat zogenaamde gepsychologiseer… Ik heb er niet zoveel mee. Dat blijft hier gelukkig achterwege.
  • De hoofdpersoon, John Adderley heeft niet alleen zelf geen brandschoon verleden, ook in het verhaal maakt hij keuzes waarin hij zijn eigen persoon en zijn eigen belang, beter gezegd, zijn eigen overleven, ondergeschikt maakt aan dat van anderen. En daarin gaat hij wel heel erg ver. 
  • Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar, die van John’s verleden voor hij in Zweden terecht kwam en die van het verhaal aldaar. 
  • Grappig vond ik de ironische zinnetjes over modieuze trends in organisaties, ook in politie-organisaties, die de auteurs er zo af en toe tussendoor gooien.
  • In een Nawoord verantwoorden de auteurs zich voor enkele keuzes die ze hebben gemaakt. Ik denk dat die vooral voor de Zweedse lezers interessant zijn, maar toch, leuk om te lezen.
  • Bij thrillers als deze moet je de geloofwaardigheid niet al te serieus nemen al mag die ook niet overboord worden gegooid. Hier balanceert hij op het randje maar blijft daar.

Peter Mohlin & Peter Nyström, De andere waarheid. Een John Adderley-thriller. Amsterdam: Harper Collins 2022 (oorspr. 2021). Vertaling Corry van Bree.

De andere waarheid (thriller)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *