Podcast over ‘Cicero leest Covey’

Podcast over ‘Cicero leest Covey’

Onlangs mocht ik aanschuiven bij de podcastserie ‘Onderwijs leiden met hart en ziel’ om iets te vertellen over mijn boek Cicero leest Covey. Retorica in populaire managementboeken. Het ging natuurlijk over dit boek maar ook over taal, over mooie zinnen, over nog zoveel meer. Taco Visser, de gespreksleider verwoordt het in de samenvatting treffend:

‘We spreken naar aanleiding van zijn boek Cicero leest Covey over de retorica in managementboeken en over het belang van het je bewustzijn van taal, beeldspraak en metaforen voor goed leiderschap.

Meteen in het begin van ons gesprek blijkt al hoeveel Harm houdt van taal, bijvoorbeeld door zijn gebruik van taalschriftjes waarin hij citaten noteert van wat hem raakt in wat hij leest. Hij geeft ook enkele wijsgerige citaten. Daaruit blijkt tegelijkertijd zijn liefde voor filosofie.

Wat retorica betreft gaat Harm in op de retorische teksttechnieken en op de drieslag logos, ethos en pathos. Managementboeken druipen volgens hem van de pathos. Ze appelleren direct op het gevoel. Te platte retoriek kom je echter via je intuïtie op het spoor. Hij noemt dat het pluis-niet-pluis-gevoel.

Toch vindt Harm retorica niet verkeerd. Retorica helpt om iets aannemelijk te maken. We hebben als mensen ook niets anders dan de taal om betekenis te geven aan de werkelijkheid. Metaforen, beeldspraak, modellen en dus ook retorica, helpen ons om te ordenen in het betekenis geven. Zolang je maar beseft dat dit alles niet samenvalt met de werkelijkheid.’

Hier de link naar de podcast: https://anchor.fm/taco-visser/episodes/41–Harm-Klifman-over-retorica-in-managementboeken-e1f1op8/a-a7gadrt

Voor meer informatie over Cicero leest Covey: https://harmklifman.nl/cicero-leest-covey/

Podcast over ‘Cicero leest Covey’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *