Wat leest een meisje van (bijna) 12 jaar?

Wat leest een meisje van (bijna) 12 jaar?

Myrthe is 11 jaar (bijna 12) en zit in groep 8 van de basisschool. Door te lezen neemt ze alvast een kijkje in het voortgezet onderwijs. En het is ook leuk om naar de verfilming van een boek te kijken. ‘Dan zie je hoe een boekfiguur er in het echt uit ziet.’

Ik lees graag boeken die over de middelbare school gaan of over vriendinnen. Als ik even niets anders heb lees ik ook kinderboeken zoals sprookjes, Barbieboeken en strips.

Vriendinnen

Beste vriendinnen voor altijd van Holly Robbins is een boekenserie van vier delen. Ik heb ze allemaal gelezen en een boekbespreking gehouden over deel 1 (dan snappen de kinderen in de klas beter waar het over gaat dan wanneer ik een ander deel kies.) Het gaat over meisjes die naar de middelbare school gaan. Het is uit het Engels vertaald. 

Veel meisjes vonden het een leuke boekbespreking omdat ze het boek nog niet kenden. De jongen zeiden niet veel maar ik zag aan hun gezichten wel dat ze het leuk vonden dat ik een onbekend boek nam. 

Deze serie is leuk omdat je er veel van leert over volgend jaar. Dat je goed moet opletten, dat je je telefoon uit moet zetten, hoe je niet wordt afgeleid en dat je nieuwe vriendinnen gaat maken.

Vriendinnenboeken gaan over meisjes die allerlei avonturen beleven, ruzie maken en dan weer beste vriendinnen worden en zo. Of over meisjes die gewoon goede vriendinnen zijn en elkaar beter leren kennen. Deze vriendinnenboeken lees ik vooral op school. We beginnen altijd met een kwartier lezen voor jezelf. 

Bieb in beeld

Ik ga vaak naar de bibliotheek, bijna elke week. Eerst mocht ik vijftien boeken meenemen, nu nog maar tien. Daarom neem ik een tweede pasje mee om extra boeken te lenen. Soms leen ik spannende boeken, bijvoorbeeld over een jongetje dat op zoek gaat naar zijn familie. Of liefdesboeken over een meisje waar twee jongens verliefd op zijn en dat ze dan moet kiezen. Dat meisje is 14 jaar. Er is een hele serie van, I love Liv van Marlies Slegers (‘Scenes uit het leven van een chaoot’). 

Als ik iets nieuws zoek dan kijk ik altijd eerst op de achterkant van een boek of het me leuk lijkt. Anders neem ik het niet mee. Ook als ik een boek toch niet zo leuk vind, lees ik het wel uit om te weten hoe het afloopt. Dan sla ik stukken over en als ik het niet begrijp lees ik weer wat terug.

Harry Potter

Van Harry Potter heb ik alle delen meerdere keren gelezen. Als ik even niet meer weet hoe een verhaal ook alweer afliep, lees ik het opnieuw.

Ik lees vaak verschillende boeken tegelijk, door elkaar. Mijn ouders denken dat ik ze dan door elkaar ga halen, maar dat is niet zo. En als ik even niet meer weet hoe het verhaal ging, dan lees ik een stukje terug en dan weet ik het weer. Maar nu probeer ik wel maar een boek tegelijk te lezen.

Ik lees altijd in bed en ’s morgens als ik klaar ben voordat ik naar school ga. En als we vrij zijn, tussen school en hockey. Op een vrije middag lees ik wel twee boeken. De juf weet dat ik veel lees. Daardoor mag ik in een plusgroep meedoen aan oefeningen met een moeilijkere woordenschat.

Ik krijg altijd een boek als het boekenweek is, als ik jarig ben en met kerst. Als ik een boek heel erg mooi vind mag ik het wel eens kopen. Ik heb een kast met drie planken met eigen boeken.

Top 3

Mijn top 3 lievelingsboeken? Dat is de serie van De magische apotheek. Het laatste deel van deze serie heb ik wel al 100 keer gelezen en die is nog steeds leuk. Verder Beste vriendinnen voor altijd en Harry Potter.

Op school leest de juf voor uit Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. De juf zegt: ‘dit boek moet je gewoon echt kennen.’ Toen ik nog in groep 6 zat, lazen mijn ouders ook voor, nu niet meer. Maar ik luister wel eens mee als mijn vader uit Harry Potter voorleest voor mijn broertje. 

Heel mooi is Spijt! van Carry Slee. De film heb ik ook gezien. En De regels van Floor heb ik ook allemaal gelezen en de tv-serie gekeken. Ik vind het leuk om te zien hoe een figuur uit een boek er in het echt uit ziet.

Wat leest een meisje van (bijna) 12 jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *