Gegijzeld

Gegijzeld

Gegijzeld is een thriller over een actueel thema: een vliegtuigkaping met als inzet: het redden van het klimaat. Maar leidt deze inzet ook tot een geslaagde thriller? Het is maar hoe je er naar kijkt. Dat wil zeggen: wat je verwachtingen zijn.

Verwachtingen

De zelfbenoemde (en leuk om te volgen) Lezer des Vaderlands, Jörgen Apperloo, besprak onlangs in een vlog De nachtdienst van Esther Verhoef. In de aanloop van de bespreking zette hij op een rijtje wat een lezer gewoonlijk van een thriller verwacht. Je wilt als lezer een lekker verhaal waar je helemaal in weg kunt zinken, maar hoe ziet dat er dan uit? Nou, zegt Apperloo, denk dan aan een heldere verhaallijn en aan een sturend hoofdpersonage waarbij twijfels worden afgewisseld met daadkracht. Je verwacht ook dat de spanning goed verdeeld is over het verhaal en dat er ‘een zweem van originaliteit te ontdekken is.’ Daar gaat het om en voor de rest is, nog steeds volgens Apperloo, de lezer van een thriller vaak een heel vergeeflijke lezer die de schrijver niet snel iets kwalijk neemt; maar anderzijds moet een verkeerde woordkeus de lezer niet afleiden. 

Ik moest aan deze, noem het: criteria, denken toen ik Gegijzeld, van Clare Mackintosh dichtklapte. Hoe komt deze thriller eraf als je die legt naast de maatlat die Apperloo aanreikt?

Inhoud

Gegijzeld is een verhaal over de Engelse Mina, getrouwd met Adam. Samen zijn ze adoptieouders van Sophia, een meisje dat lange tijd last heeft gehad van hechtingsproblemen. Het huwelijk van Mina en Adam staat op het punt op de klippen te lopen. Dan krijgt Mina de kans om als stewardess mee te vliegen op de eerste non stop vlucht van Londen naar Sidney, met journalisten en allerlei VIPs als passagiers. Eenmaal in de lucht krijgt Mina een brief in handen met daarop de dreigende woorden: ‘Volg onze instructies, dan zal je dochter blijven leven’. Kortom, vanaf dan is sprake van een kaping. Het bijzondere is dat die kaping niet alleen in het vliegtuig plaatsvindt maar direct verbonden is met de situatie thuis, waar Adam en Sophia zijn achtergebleven. Dat plaatst Mina voor een heel groot dilemma. Kiest ze voor haar dochter of gaat ze de levens van de passagiers redden? Hoe dit verder verloopt, laat ik hier graag onbesproken.

Spanning

Het boek is best wel spannend, zeker als je over de helft bent. De aanloop vond ik traag, het duurde lang voor er echt wat gebeurde. Teruglezend krijgt veel informatie uit het eerste deel later, tegen de achtergrond van wat dan speelt, wel reliëf. Maar goed, je moet die helft wel eerst door. In termen van de criteria: de spanning is niet helemaal evenwichtig opgebouwd.

Karakters

Is het hoofdpersonage, Mina in dit geval, voldoende sturend, zij het met enig wikken en wegen? Ja, dat zeker wel, al betwijfel ik of Mina in het echte leven weg zou komen met de risico’s die ze neemt en hoe ze dingen doet. Natuurlijk is haar dilemma vreselijk. Ik ben wel benieuwd of trainingen van vliegtuigpersoneel in het echte leven ook over dit soort dilemma’s gaan.

Adam ging nauwelijks voor me leven. Ik begrijp zijn worsteling met het  probleem waar hij al jaren mee kampt en dat hij verborgen houdt voor Mina, maar op een gegeven moment wist ik dat wel en vond ik zijn zelfbeklag irritant worden. De verhaallijn die, los van de kaping, om hem heen werd gesponnen komt niet geloofwaardig uit de verf en lijkt aan het eind zelfs helemaal te zijn verdampt. De andere personages blijven allemaal wel erg flets.

Originaliteit

Is het verhaal origineel? Ja, dat vond ik wel en ook actueel want de inzet van de kaping, is: het afdwingen van verstrekkende concessies teneinde het klimaat te redden. Een actuele politieke doelstelling dus. Maar dat maakt de thriller nog niet per se origineel. 

Nu ben ik geen thriller-specialist, dus houd me ten goede, maar ik vond de manier waarop de kaping was voorbereid en werd geregisseerd, wel oorspronkelijk. Zo ook het voorgenomen vervolg van de politieke activiteit!  

Matig vond ik weer wel het gemak waarmee de problemen tussen Mia en Adam aan het eind van het boek blijkbaar waren opgelost. 

Wil je sterren? Oké, ***

Gegijzeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *