Lezer des Vaderlands

Lezer des Vaderlands

Wat? Lezer des Vaderlands? Na de filosoof, de theoloog, de jonge theoloog en de stadionspringer, nu ook een lezer des Vaderlands? Inderdaad, helemaal zelfbenoemd. En hij heet Jörgen Apperloo. Apperloo is leraar Nederlands aan het Fioretticollege in Amsterdam en boekenvlogger. Op de site vlogboek.nl bespreekt hij literatuur en vanaf deze maand ook wekelijks de bestsellerlijst van de Nederlandse boekhandel met de zestig bestverkochte boeken, een lijst waarop zowel zelfhulpboeken, kookboeken, sportboeken, als literaire thrillers (en zo voorts) te vinden zijn.

Apperloo vindt dat de Nederlandse literatuur maar matig is vertegenwoordigd op die bestsellerlijst en dan zijn het vaak ook nog niet eens ‘de betere boeken’. Zo laat Apperloo zien hoe dominant de vele uitgaven van Suzanne Vermeer en Baantjer zijn, auteurs die allang niet meer leven en zijn opgevolgd door ghostwriters die zo de lucratieve productie in een constante snelheid weten te houden. Natuurlijk, er zijn wel wat toppers, denk aan Gül, Pfeiffer, Isik, Van Iperen, maar toch. 

Apperloo wil daar wat aan doen. Wat? Door alle Nederlandse literatuur (fictie) op de wekelijkse bestsellerlijst te lezen en te bespreken. Hij verwacht dat er in 2022 rond de 70 nieuwe boeken van Nederlandse bodem zullen verschijnen. Daar laat hij dan zijn licht over schijnen.Een fantastisch project! 

Apperloo’s update is wekelijks te volgen op vlogboek.nl. Warm aanbevolen!

Lezer des Vaderlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *