Twee lekkere, snelle happen

Twee lekkere, snelle happen

Heb je niet zoveel tijd om te lezen en tegelijk toch zin in een heel boek, dan heb ik twee interessante leestips voor je: De jaloezieman van Jo Nesbø en De golf van Franca Treur.

Om bij de tweede te beginnen, De golf is de dunste van de twee en in een uur te lezen. En dan heb je best een vermakelijk uur, want de personages in De golf zijn lichtvoetig getekende mensen van deze tijd. 

Loes is de ambitieuze academica die veel over heeft voor een hoogleraarsfunctie. Bruno is een droogstaande schrijver die steeds verder van de realiteit afdwaalt en dat zelf niet door heeft. Ze wonen, op initiatief van Bruno op een boot zodat, als het water gaat stijgen als gevolg van klimaatveranderingen, zij zichzelf kunnen redden. En dat gebeurt volgens Bruno eerder morgen dan overmorgen, een reden waarom Loes hem naar een therapeut heeft gestuurd. Voedselvoorraden worden intussen al stiekem ingeslagen. Zoiets dus. En dan is er ook nog corona, de grote schrik van Bruno. 

Op de omslag schrijft de uitgever: ‘In weinig woorden laat Franca Treur in De golf haar personages worstelen met de uitdagingen van deze tijd. Er mag gelukkig gelachen worden, maar boven de zinnen hangt steeds de prangende vraag: wat zou jij in deze situatie doen?’

Tja, zo geeft de uitgever een wending aan het verhaal die ik nauwelijks herken in mijn leeservaring met het boek. De personages zijn beiden op hun eigen front zeer overtuigd van hun zaak. Van een worsteling heb ik weinig kunnen ontdekken. En het verhaal is in feite zo hilarisch dat ik er geen prangende vraag aan mezelf in las. Uitgeversretoriek dus.

Grote delen van het boek waren eerder te lezen als feuilleton in NRC. Misschien is het hierdoor dat ik even moest wennen aan de vele superkorte zinnen. Ondanks dat nogmaals: je zult een aangenaam uur hebben met dit boek.

De jaloezieman van Jo Nesbø belandde als een cadeautje van de boekwinkel op mijn bureau. Het is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de cadeaucampagne Geef meer met een boek

Het verhaal speelt zich af op een Grieks eilandje waar een Duitse toerist wordt vermist. Het is de helft van een tweeling die daar is voor de bergsport. Inspecteur Nikos Balli wordt uit Athene overgevlogen om de verdwijning te onderzoeken. En niet zonder reden. Balli is gespecialiseerd in zaken waarin jaloezie in het spel is. En dat lijkt ook hier het geval te zijn. Dat specialisme van Balli heeft te maken met zijn eigen levensgeschiedenis, maar die hangt hij niet aan de grote klok. In dit boek komen we die echter wel te weten. Zo gaat dat in boeken.

Het is een lekker verhaal over liefde, jaloezie en bergbeklimmen. Toen ik het uit had moest ik denken aan het boek Het achtste boek van Alex Pavesi, een heel bijzondere thriller die niet alleen een thriller is maar ook een analyse bevat van wat een thriller is. In dit boek wordt gefilosofeerd over de onderscheiden rollen van slachtoffer, dader en oplosser/detective en over mogelijke combinaties. Meer zeg ik er niet over.

Franc Treur, De golf. Amsterdam: Uitgeverij Prometheus, 2021, 78 pagina’s

Jo Nesbø, De jaloezieman. CPNB 2021, 95 pagina’s.

Twee lekkere, snelle happen
Tags:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *