Praktische levenswijsheid

Praktische levenswijsheid

Lees een roman en je verplaatst je in de wereld van het verhaal, van de hoofdpersoon. Zonder een stap te verzetten ben je op reis, in een andere wereld. Die andere wereld kan je vreemd zijn of heel bekend. Hoe dan ook, je pikt er altijd iets uit op, een idee, een levenservaring van een ander, een ‘hoe om te gaan met’….

bron: janbrokken.nl

Soms zijn er van die momenten dat het boek zelf het werk al voor je verricht heeft en je de levenswijsheid op een presenteerblaadje aanbiedt. Je krijgt het aangereikt, als een cadeautje.

Neem de passage in De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde van Jan Brokken. In dit boek laat Brokken zien hoe de Nederlandse consul in Riga, Jan Zwartendijk, in zijn eentje duizenden Litouwse en Poolse Joden heeft weten te redden door inreistoestemmingen voor Curacao af te geven. De Joden reisden via Wladiwostock en Japan. In Japan was het de Nederlands consul De Voogd die meewerkte aan deze ontsnappingsroute. Eenlingen die op indrukwekkende wijze hun verantwoordelijkheid namen.  

In het fragment waar ik graag op wijs, schrijft zoon Jan de Voogd aan zijn broer Bert schrijft over de principes die hun vader Nicolaas de Voogd hanteerde in diens leven:

  1. Bekijk het eens vanuit andermans gezichtspunt.
  2. Heb meer respect voor de geest dan voor de letter van de wet.
  3. Wees altijd genereus in de manier waarop je met mensen omgaat.

Het zijn universele principes, nuttig voor elke tijd en elke situatie. En toch, wat hebben we er nood aan (zoals onze zuiderburen zeggen), in deze tijd van polarisatie, van bubbels die langs elkaar heen leven, van ik-gerichtheid en afkalvende gemeenschapszin. 

Mooi dat Brokken ons hier, via dit mooie boek, aan herinnert.

Praktische levenswijsheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *