Ik ben een echte vakantielezer

Ik ben een echte vakantielezer

‘Als ik een boek lees, moet het uit ook. Ik leg het niet weg. Ook in bed blijf ik lezen. Ik val niet in slaap.’ Niek de Rijk, in het dagelijks leven ‘strategy network planner’ bij Transavia is een echte vakantielezer. En, zo bleek tijdens het gesprek, ook een serielezer.

Wanneer lees je?

Alleen tijdens vakanties lees ik. Daarbuiten bijna niet. Als ik thuiskom van mijn werk kijk ik televisie of naar een serie. Als ik werk, is lezen niet handig. Voor je het weet wordt het 03.00 uur. 

Ik lees dus alleen tijdens vakanties. Om me te ontspannen. Ik heb er dan lekker de tijd voor. Toen we vier weken in Peru waren heb ik zo’n 10 a 15 boeken gelezen. In het vliegtuig en tijdens allerlei lange busreizen.

Wat lees je?

Ik houd van spannende verhalen, van verhalen met actie. Vroeger las ik alles van John Grisham. Die rechtszaken en vaak ook sport (honkbal) die in zijn boeken voorkomt, bevielen me wel. 

Op dit moment ben ik bezig met de Jack Reacher-serie van Lee Child. Daar zijn 27 delen van. Ik ben nu met deel 21 bezig en de rest gaat ook volgen. De actie, de humor, de verschillende locaties waar het verhaal speelt. Soms google ik die om er een beter beeld van te krijgen van de situatie.

En natuurlijk Harry Potter. Eens in de twee jaar lees ik de hele serie opnieuw.

Ook de boeken die J.K. Rowling onder de naam Robert Gailbraith schreef, spreken me aan. De Cormoran Strike-serie. Dat zijn er inmiddels zo’n zes of zeven. Ik lees ze in vertaling maar als ik weet dat er weer een nieuwe is, zal ik die snel in het Engels lezen.

Lees je alleen spannende verhalen?

Onlangs was ik met mijn vriendin Lissa op vakantie. Zij leest De zeven zussen-serie van Lucinda Riley. We hebben toen eens omgewisseld: zij Lee Child, ik Riley. Ik ben inmiddels bij deel vier. Ja, het gaat wel erg veel over trouwen, over de verkeerde partner en dat soort gedoe. Weinig actie helaas, maar ik ga de serie wel uitlezen. 

Lissa en ik lezen heel verschillend. Zij leest langzaam en gedetailleerd, ik heel snel en globaal. Dan hebben we het over iets uit Jack Reacher en dan weet ik dat niet of niet meer.

Laatst stond ik in een boekwinkel om me te oriënteren. Kijken of ik iets anders ook leuk zou vinden. Zie je al die thrillers liggen. Denk je ‘nou dat ken ik wel. Weer een detective die een misdaad oplost’. Maar toen ik in de kast van de sportboeken ging kijken, sprong daar ook niet iets uit dat me echt interesseerde. Een ander genre, ja, maar ik weet nog niet welk.

Is je leesgedrag de laatste jaren veranderd?

Toen ik studeerde las ik weinig. Alleen studieboeken. Na mijn studie ben ik meer gaan lezen, met name in vakanties. De laatste vijf jaar is daar weinig in veranderd.

Welk boek zou je redden als je huis in brand stond?

Oef, dat is moeilijk. Ik zou een fotoboek redden, maar verder? Ik heb veel van Grisham. En Rowling natuurlijk ook. Ik zou uiteindelijk kiezen voor een boek uit de serie van Gailbraight. Ik denk Koekoeksjong.

Ik ben een echte vakantielezer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *