Ondanks mijn 63 jaar ben ik een jonge lezer

Ondanks mijn 63 jaar ben ik een jonge lezer

‘Als ze me vroegen of ik een boek voor mijn verjaardag wilde, antwoordde ik altijd: ik heb al een boek. Wat moet ik met een tweede boek? Misschien kan ik dat goed gebruiken om de caravan waterpas te zetten! Dat was tot mijn veertigste de waarde van een boek voor mij. Toen gebeurde er iets.’ 

Charles Callenbach, leerlingbegeleider in het MBO, vertelt over een belangrijk omslagpunt in zijn leven.

Diagnose ADHD

‘Ik zat met een kind bij de kinderpsychiater. Zou het ADHD hebben? Ik hoorde de psychiater allerlei vragen stellen en dacht: die vragen gaan over mij! Ik heb toen ook het diagnose-onderzoek gedaan en ja hoor, ADHD. Ik kreeg medicatie en deed cognitieve gedragstherapie. Ik leerde het belang van een agenda, ik leerde hoe je door een goede plek in een lokaal minder prikkels krijgt. En ook leerde ik dingen die de relatie ten goede kwamen. Het was alsof er niet één maar zes kwartjes tegelijk vielen. Alles viel op zijn plaats.’

Toon Hermans

‘Ik begon de krant te lezen, ik bedoel echt te lezen, niet alleen maar koppen snellen en hup, weg ermee. Het viel mijn vrouw eerder op dan mezelf. Daarna begon ik in de vakantie aan een boek, een exemplaar in hard copy. Oké, ik had als jongere wel wat gelezen. Toon Hermans bijvoorbeeld, lekkere korte stukjes, leuke teksten, snel schakelen. Daarna viel het stil.’

‘Zo’n hardcopy vond ik toch onhandig. Ik heb een e-reader gekocht en wat boeken gedownload. Ik lees vooral thrillers, met name van Nederlandse auteurs (nee, namen weet ik niet). In vertaalde thrillers blijf je vaak vreemde namen van personen en straten en zo houden. Dat vind ik lastig. Nederlandse situaties herken je. Dat is fijner. Ik ben nu bezig in ’t Hooge Nest. Wat een verhaal! Je ziet het gebeuren. Dit kon wel eens een opstapje worden naar andere boeken, naar waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog. O ja, Saskia Noort lees ik ook graag.’

Bookchoice

Ik heb een abonnement genomen op Bookchoice. Van de acht gratis maandelijkse boeken lees ik er gemiddeld drie tot vier. Ik ga binnenkort ook eens een luisterboek proberen. Ik zou niet weten of ik daar het geduld voor heb.’

‘Ik lees graag voor het slapen gaan. Een half uur, drie kwartier. En in de vakanties. Ik zou meer willen lezen, maar ja, met ADHD vind je heel veel dingen leuk. Ik ben met mijn 63 jaar in elk geval een jonge lezer.’

We spreken elkaar tijdens een hardloopweekend in Friesland. Charles is zijn e-reader vergeten mee te nemen. ‘Ik mis nu een rustpunt, om even alleen te zitten.’

(de e-reader op de foto is een geleend exemplaar).

Ondanks mijn 63 jaar ben ik een jonge lezer
Tags:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *