Wat leest een CEO?

Wat leest een CEO?

Wat leest een bestuurder van een grote onderneming? Managementboeken? Trendstudies? Vakbladen? Of nauwelijks, wat omdat het leidinggeven en ondernemen zo tijdrovend is? Ik vraag het aan Thomas Borsboom, ondernemer.

Borsboom is CEO (Chief Executive Office) en mede-eigenaar van Mobiel.nl, een winkel en webshop in telefoons en abonnementen in Leidschendam. 

Mobiel.nl is twintig jaar geleden begonnen als Studentmobiel.nl, er werken nu 125 mensen, de omzet is € 100.000.000 per jaar.

Wat lees je op dit moment?

‘Ik ben bezig in Het donkere woud, deel twee van de serie Het drielichamenprobleem van de Chinese science fiction-schrijver Cixin Liu. Hij is een van de weinige Chinese SF-schrijvers die zijn vertaald. Hij won met deze serie de prestigieuze Hugo Award.

Lees je vaker science fiction?

Vroeger meer dan tegenwoordig, maar het blijft me aanspreken. Het prikkelt mijn fantasie. In SF zie je vaak geloofwaardige toekomstontwerpen. Dat fascineert me. Dat geldt trouwens voor de hele fantasy-literatuur. Denk aan Tolkiens In de ban van de ring en aan De Harpij van A.N. Ryst. Vroeger las ik bijna uitsluitend SF, tegenwoordig lees ik breder. 

Breder? Zoals?

Biografieën, romans (vooral Engelstalig), geschiedenis. Neem het boek Zwaarden, paarden & ziektekiemen van Jared Diamond. Interessant om te zien hoe kennis zich in het verleden heeft verspreid, langs welke lijnen. De oost-westlijn die andere effecten had dan de noord-zuidlijn. Superboeiend om te lezen welke factoren een rol speelden in de ontwikkeling van de mensheid: klimaat, geologie,…

En ja, ook managementboeken waar het spectrum heel breed is en een paar toppers me geïnspireerd hebben. Ik noem Good to Great van Jim Collins en The Hard Thing About Hard Things van Ben Horowitz. De titels zijn tenenkrommend maar ik heb er wel wat aan als ik lees over bouwen, over creativiteit, over de commerciële kant van een onderneming, over slimme dingen doen. Ik zie dan een relatie tussen wat ik lees en waar we in ons bedrijf mee bezig zijn, met de manier waarop we processen organiseren, het bedrijf sterker maken. Het goede managementboek slijpt je manier van denken en dat gaat verder dan een trucje toepassen. Je wilt wel authentiek blijven en geen toneelstukje spelen. Wat je in deze boeken leest, klinkt heel bekend maar vult wel je gereedschapskist.

Aan welke biografieën kunnen we denken?

Natuurlijk aan die van Steve Jobs, Elon Musk, maar ook Leonardo Da Vinci. Hun werk is niet te imiteren maar ze inspireren wel. Het is leuk om te lezen en lessen uit hun ervaring te trekken.

Zijn er nog andere genres met een link naar het werk?

Bepaalde boeken hebben me echt gevormd. Ik moet onmiddellijk denken aan To Kill a Mockingbird (Spaar de spotvogel) van Harper Lee, misschien wel het mooiste boek dat ik heb gelezen. Het boek gaat over menselijkheid en precies dat willen we ook in Mobiel.nl niet uit het oog verliezen: collega’s die het even moeilijk hebben ruimte geven om hun probleem op te lossen, de blik niet afwenden maar steunen. Dat krijg je mee na het lezen van dit boek.

Ik denk ook aan Any Human Heart van William Boyd. Ook een roman die een indruk achterlaat, die je vormt. Andere titels zijn The Catcher in the Rye van J.D. Salinger en Animal Farm van George Orwell, onderling heel verschillende boeken. Toch worden ze onderdeel van jezelf. Ik merkte dat onlangs nog een keer nadrukkelijk toen ik een nieuwe boekenkast inruimde. Je ziet dan wat boeken voor je betekenen. Ook Arthur Japin, De zwarte met het witte hart,  Bill Bryson, A Short History of Nearly Everything,  Yann Martel, Life Of Pi (het boek, niet de film), ze kwamen allemaal weer langs.

Ik ervaar lezen als verrijkend … en zou het meer moeten. Ik doe het de laatste tijd te weinig.

Wat leest een CEO?
Tags:                         

Eén gedachte over “Wat leest een CEO?

  • september 8, 2021 om 12:25 pm
    Permalink

    Geweldig om een balans te vinden in ondernemen en mens-zijn. Ik vraag me af hoe het personeelsverloop daar is en of er bij de koffieautomaat gesprekken over wel/niet vaccineren plaatsvinden. Thomas en team: chapeau!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *