Voorschoten rijk aan minibiebs

Voorschoten rijk aan minibiebs

U kent ze wel, die huisjes of kastjes aan de rand van de tuin dicht bij het trottoir of de weg. Ze zijn gevuld met boeken. ‘Minibiebs’ worden de genoemd, een mooie naam voor het gratis halen en brengen van boeken. Ze zijn populair en schieten als paddestoelen uit de grond. Alleen al in Voorschoten zijn er maar liefst 20, verspreid over het hele dorp. 

Wat beweegt iemand om zo’n minibieb te beginnen?

Stephan Bakker van de Haydnlaan vertelt dat de minibien een idee is van zijn vrouw. Bakker wilde wel wat in elkaar knutselen. De naam ‘Boekie Bakker’ is door een van de kinderen bedacht. ’De familie koopt regelmatig boeken die na lezing veelal werden weggegooid. Zonde eigenlijk. Waarom niet een ander blij maken? Bovendien, zo’n minibieb in de tuin is leuk en ook een stimulans voor de kinderen. Die nemen regelmatig een kijkje of er weer wat nieuws voor hen bij is. Er is behoorlijk klandizie, ook door mensen die boeken plaatsen. En soms dumpen. Af en toe schoonhouden is dus wel nodig. Bovendien, het kastje moet niet te vol zijn; dat nodigt niet uit.’

De minibieb behoeft wel onderhoud, vindt ook Peter van der Haven van de Papelaan (nr. 12). ‘Te vol is niet goed en ook videobanden en visitekaartjes horen er niet in thuis. Het meest populair zijn kookboeken en kinderboeken.’ Omdat de minibieb in de omgeving van de British School is ziet hij ook veel engelstalige boeken. Duits komt trouwens ook voor. Hun kast staat er al een jaar of drie en was een idee van hun toen vijfjarige zoon. Beide kinderen, nu 6 en 8, kijken regelmatig in de kast. Er is veel aanloop. ‘Gemiddeld zo’n 30 tot 40 personen per dag. Het heeft vast te maken met dat de minibieb op de aanloop naar de Hoogvliet staat.’

Bedankje

Ook de minibieb aan het Carry Pothuiserf wordt goed bezocht, vertelt Alessia Veltkamp. Ze is 19 jaar, een echte lezer, vooral Engels – het vak dat ze vanaf dit jaar in Leiden gaat studeren.

De bieb is ook hier een idee van haar moeder. ‘ We hadden gewoon teveel boeken; die konden we op deze manier mooi kwijt. Er is behoorlijk wat wisseling in de boeken. De kast wordt goed gebruikt. En soms ligt er zomaar een briefje in de brievenbus waarin mensen bedanken en blij zijn met deze minibieb.’

Soms is de minibieb meer dan dat. Ergens werd deze droge ruimte gebruikt om een poster met een vermiste poes op te hangen. De minibieb aan de Martinus van der Stoelstraat is deel van de activiteiten van de bewoner en haar site hersenspinsels.nl. Ergens anders wordt de voorbijganger uitgenodigd tot ‘Lekker Lezen!’ of ‘veel leesplezier’ toegewenst. En weer ergens anders vermeldt de kast een wijze raad: ‘lees maar lang en wees gelukkig.’ Gaan we doen.

Waar vind je minibiebs?

 1. Prins Mauritslaan 20 (Nassauwijk)
 2. Burgemeester van der Hoevenlaan 33 (Nassauwijk)
 3. Haydnlaan 10 (Adegeest)
 4. Richard Wagnerlaan 69 (Adegeest)
 5. Admiraal de Ruytersingel 114 (Noord-Hofland)
 6. Abraham van der Hulstlaan 47 (Noord-Hofland)
 7. Carry Pothuiserf 15 (Noord-Hofland)
 8. Leidseweg 174 (Krimwijk)
 9. Knuppelpad (Krimwijk)
 10. Langenhorststraat 6 (Vlietwijk)
 11. Van Heuven Goedhartstraat 33 (Vlietwijk)
 12. Prof. Van der Waalslaan 1 (Vlietwijk)
 13. Martinus van der Stoelstraat 18 (Starrenburg)
 14. Bijdorpstraat 11 (Bijdorp)
 15. Van Kempenstraat 37/39 (Bloemenwijk)
 16. Papelaan 33 (Bloemenwijk)
 17. Papelaan 12 (Bloemenwijk)
 18. Natuurspeeltuin (Buitengebied)
 19. Passage (Zij aan Zij) (Centrum)
 20. Wijngaardenlaan 109 (Bloemenwijk)
Mauritslaan 20 (Nassauwijk)
Burgemeester van der Hoevenlaan 33 (Nassauwijk)

Haydnlaan 10 (Adegeest)
Richard Wagnerlaan 69 (Adegeest)

Admiraal de Ruytersingel 114
(Noord-Hofland)
Abraham van der Hulstlaan 47
(Noord-Hofland)

Carry Pothuiserf 15 (Noord-Hofland)
Leidseweg 174 (Krimwijk)

Knuppelpad (Krimwijk)
Langenhorststraat 6 (Vlietwijk)

Van Heuven Goedhartstraat 33 (Vlietwijk)
Prof. van der Waalslaan 1 (Vlietwijk)

Martinus van der Stoelstraat 18 (Starrenburg)
Bijdorpstraat 11 (Bijdorp)

Van Kempenstraat 37-39 (Bloemenwijk)
Papelaan 33 (Bloemenwijk)

Papelaan 12 (Bloemenwijk)
Natuurspeeltuin (buitengebied)

Passage (thv Zij aan Zij)
Wijngaardenlaan 109 (Bloemenwijk)
Voorschoten rijk aan minibiebs
Tags:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *