Vluchtweg

Vluchtweg

In onze leesclub Boek&Pizza staat voor de volgende keer onder andere Een beloofd land van Barack Obama op het menu. Een pil van jewelste, bijna 900 pagina’s. Dat ga ik echt niet in een keer volhouden. Daarom lees ik tussendoor ook ander werk, zoals Een tweede kans voor Missie van Beth Morrey en Vluchtweg van de Nederlandse schrijfster Jet van Vuuren. Wat een lekkere thriller is dat!

Jet van Vuuren
bron: wikipedia

Ik kende Jet van Vuuren nog niet en dat is een omissie aan mijn kant want ze heeft een flinke lijst titels op haar naam staan.

Vluchtweg is van dit jaar, net verschenen dus en Van Vuuren neemt de coronasituatie waar Nederland sinds begin 2020 in verzeild is geraakt, als ‘omgevingsfactor’. Het is dus geen boek óver corona zoals Applaus. Liefde in tijden van corona van Ronald Giphart dat wel is, maar de coronastituatie van gesloten winkels, cafés en restaurants, van mondkapjes en overvolle ziekenhuizen, is wel de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. 

Nou ja, wereld, Amsterdam (beperkt) en vooral het Friese Lemmer. Daar hadden de ouders van de hoofdpersoon, de nog jonge mondhygiëniste Judy, jarenlang een huisje. Twintig jaar geleden gebeurde daar iets dramatisch. Tijdens een zeiltochtje raakt de zus van Judy, Femke, te water en verdrinkt. Nadat de moeder is overleden komen de vader en de enig overgebleven dochter Judy daar nog maar zelden. Tot er opeens van alles in beweging komt.

Een plotseling einde aan de liefdesrelatie met de gehuwde tandarts bij wie Judy werkt, vertrekkende huisgenoten waardoor Judy in deze corona-omstandigheden op zichzelf wordt teruggeworpen, buren die zich opdringen om het vakantiehuisje te kopen, de vader die dat systematisch weigert en plotseling onder verdachte omstandigheden komt te overlijden, een huisarts die een dubieuze rol speelt en later spoorloos is, het maakt allemaal dat herinneringen langzaam, stukje bij beetje boven komen en een lang verdrongen waarheid onthullen. 

Op sommige momenten denk je: nou is het wel genoeg. Zoveel gedoe, zoveel leugens en zoveel fysiek of psychisch geweld, zoveel verwijzingen naar het dorpse karakter van Lemmer waar iedereen elkaar kent en in de tang heeft…… (Trouwens, zijn ze in Lemmer blij met dit verhaal?)

Maar ondanks dat, het is een echte pageturner met lekkere korte hoofdstukken die steeds met een cliffhanger worden afgesloten.

Inderdaad, zo blijf je wel doorlezen. 

Vluchtweg verscheen bij Ambo/Anthos, 2021, telt 305 pagina’s, ISBN: 978 90 263 5236 2.

Vluchtweg
Tags:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *