Door Semco naar Wilco, het zelfhulpboek als energizer

Door Semco naar Wilco, het zelfhulpboek als energizer

We staan naast elkaar op Camping Am Knoblauchsberg in Tecklenburg, Duitsland. Wij in onze Citroën Jumper Pössl, zij in een Volkswagen California met uitschuifdak. Ze leest een hele tijd in een boek. Welk? Het maakt me nieuwsgierig. Wat voor lezer is zij? Een verhaal over hoe een boek een leven veranderde.

‘Zij’ blijkt Monique Hoogeslag – Willems uit Ootmarsum te zijn waar ze woont met haar man. Ze hebben twee volwassen zonen.

‘Het is maar een Suzanne Vermeer hoor, gewoon even voor de vakantie.’

Ah, een literaire thriller?

‘Nou, literair was het niet en spannend was het ook niet. Het is maar voor de vakantie hoor. Je hoeft er niets van te onthouden. Gewoonlijk lees ik iets anders.’

Zoals?

‘Ik heb erg genoten van Voor positiviteit van Mark Verhees. Over hoe je positief met dingen om kunt gaan. Hij leert je dingen een plaats te geven in de tijd of omgeving. Het maakt dat je gemakkelijker gaat relativeren in plaats van dat dingen te groot voor je blijven. Hij gebruikt ook handige omkeringen zoals van ‘ondanks’ naar ‘dankzij’. Je kijkt niet naar wat fout gaat maar naar het positieve wat je ervan kunt leren.’

Lees je vaker zulk soort boeken?

‘Ja! Ik moet nu even naar 27 jaar terug. Ik werkte bij een bedrijf dat nogal bureaucratisch aan het worden was. Dat beviel me helemaal niet. In die tijd was net Ricardo Semlers boek Semco-stijl verschenen. Toen ik dat had gelezen, was ik helemaal om. Zó wilde ik ook werken. Ik heb prompt mijn ontslag genomen en ben een eigen bedrijf begonnen. In alles wat met luchtballonnen te maken heeft: verkoop, vaarten, onderhoud. Ik ben ook piloot en voer opdrachten uit in de hele wereld. Zo ging ik al naar Dubai, Maleisië en Mexico.’ 

En dat allemaal dankzij Ricardo Semler?

‘Semler heeft mij zelfs geïnspireerd tot mijn bedrijfsnaam. Zijn ‘Semco’ is een samentrekking van Semler en Company, mijn bedrijf heet ‘Wilco’, samentrekking van Willems (mijn meisjesnaam) en Company. Ik wilde een bedrijf waar veel kan en mag maar waar je ook je verantwoordelijkheid kent. Intussen ben ik voor mezelf strenger dan een baas ooit zal zijn. Als je jezelf een hoog salaris wilt toekennen, zul je ook zelf veel moeten inbrengen.’ 

Wat heb je nog meer geleerd van Semler?

‘Bijvoorbeeld dat je rekening moet houden met twee dingen tegelijk: mensen moeten bij functies passen en functies moeten bij mensen passen. Beiden zijn tegelijk waar. Ik heb na het eerste jaar iemand in dienst genomen en Semlers boek gegeven met de woorden: zó wil ik werken. Ze is gebleven, nu 26 jaar lang. Toen ze kinderen kreeg hebben we gekeken wat nog wel kon en wat niet. We hebben de functie toen aangepast aan de persoon. Ik geloof er erg in dat je op die manier je personeel bij je kunt houden.’

Semler, Verhees, …

Leef je mooiste leven van Michael Pilarczyk, Haal het beste uit jezelf van Robert S. Benninga, ook Seven-day weekend van Semler. En natuurlijk Eenvoudiger leven van Mark Verhees. Alle boeken die ik lees zitten in de stijl van Semco. Het zijn boeken waar je wat van leert en waar je energie van krijgt.’ 

Het zelfhulpboek als energizer?

‘Ja, zelfhulpboek klinkt niet zo leuk maar het is het in feite wel. Je pikt er altijd iets uit op waar je wat mee kunt.’

Door Semco naar Wilco, het zelfhulpboek als energizer
Tags:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *