Lezen en herlezen

Lezen en herlezen

‘Er zijn van die boeken die ik, ondanks hun moeilijkheidsgraad, iedere serieus geïnteresseerde filosofische lezer van harte zou willen aanbevelen. Ook al begrijp je lang niet alles, als je ze uit hebt, geeft dat wel een weidser uitzicht en een dieper inzicht, dat je soms doet duizelen. (…) Met De menselijke conditie van Hannah Arendt was ik me ervan bewust dat ik er soms weinig van begreep, maar dat hinderde nauwelijks bij het doorlezen. Het leidde wel tot herlezen en zoeken naar ondersteunende teksten en verdere uitleg.’

Hans Achterhuis
bron: goodreads.com

Aan het woord is de eerste Denker des vaderlands, Hans Achterhuis. Hij schrijft dit in een recensie van het boek Metafysica van Gert-Jan van der Heiden, gepubliceerd in Filosofie Magazine van mei 2021. Dat híj, Hans Achterhuis himself nota bene, dit zegt met zijn fantastische staat van dienst en zijn geweldige eigen filosofische oeuvre – daar gaat voor mij een grote troost van uit.

Het is zo geruststellend, dat jij niet de enige bent die een filosofisch werk een tijdje aan de kant legt omdat het je te moeilijk is. Later probeer je het opnieuw en weer is het moeilijk volhouden. Dit.dus.

Wat fijn dat dit kennelijk heel normaal is en dat ik niet de enige ben.

Lezen en herlezen

Eén gedachte over “Lezen en herlezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *