Begrijp jij het?

Begrijp jij het?

Begrijp jij wat je leest,

begrijp jij dit gedicht

of mis jij bij die rare vragen

toch net het overzicht,

en klap jij bij de toets

daarna volledig dicht?

Waarom is begrijpen eigenlijk 

verplicht,

je kunt toch ook genieten van een 

mooi gedicht?

Lezen kun je dan gewoon voor je 

plezier,

en hoe ik iets begrijp, doe ik op mijn

manier. 

arie de bruin

Het gedicht kwam zo maar voorbij, op LinkedIn, op 27 juli 2021. Ik dacht onmiddellijk: dit hoort hier, hier op deze site over leesplezier

Voor Arie de Bruin was deze post niet ‘zo maar’ maar een reactie op een artikel in de Volkskrant van 23 juli 2021 met als titel Zo kan iedereen in Nederland in 2030 lezen en schrijven (oplossing 1: schaf het vak ‘begrijpend lezen’ af). Het behoeft geen toelichting om te weten waar Arie staat in dit debat. Daar heb je geen ingewikkelde vragen voor nodig.

Arie de Bruin is onderwijsman in hart en nieren. Jarenlang was hij directeur van een basisschool en bestuurder van een scholengroep. Op dit moment is hij onder meer voorzitter van de Janusz Korcak Stichting Nederland. Arie is voor velen (ook) bekend als cabaretier, liedjeszanger en dichter.

Het gedicht ‘Begrijp jij het?’ Is afkomstig uit de bundel Het nieuwe normaal. Arie schreef deze bundel in het begin van de coronaperiode, van maart tot mei 2020. De bundel verscheen bij Levendig Uitgever, isbn 9789491740855 en kost € 10,00. De opbrengst van de bundel gaat naar Edukans Noodfonds

Begrijp jij het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *