De bieb op de Bremerberg

De bieb op de Bremerberg

Bungalowpark De Bremerberg ligt in Biddinghuizen, op een steenworp afstand van het evenemententerrein dat bekend is van Lowlands, Defqon en Opwekking. Het park beschikt over een opvallend goed verzorgde bibliotheek met aan aparte jeugdafdeling.

De Bremerberg is geen vestiging uit een commerciële keten als Roompot of Landal. Integendeel, het is een unieke vereniging van eigenaren van de 220 voor eigen recreatie bedoelde bungalows (tweede woning) die samen het beleid bepalen. Het park ontpopt zich de laatste jaren als een echt ‘generatiepark’. Het biedt recreatie aan gezinnen met kinderen, maakt verhuur mogelijk als je als eigenaar een tijdje iets anders wilt, en aan ouderen die genieten van hun pensioen. Samen bepalen de eigenaren de inrichting van het park en de gezamenlijke voorzieningen zodat het zwembad, de tennisbaan, de klimbaan voor kinderen, de speeltuin en … de huiskamer met de bibliotheek. 

Die bibliotheek is er een jaar of vijf geleden gekomen toen de receptie en de slechtweervoorziening een facelift nodig hadden. Een gezellige huiskamer zou bijdragen aan meer gemeenschappelijkheid, meer onderling contact van de eigenaren die langdurig op het park verblijven, maar ook van huurders. En ja, een paar mooie boekenkasten passen precies in zo’n concept. De leden wilden daar wel boeken voor beschikbaar stellen.

‘Toch is het niet zo dat we alle boeken zo maar in de kasten zetten. We selecteren wel degelijk. Oude boeken, boeken die er slecht uitzien, titels die nooit meer gelezen worden komen er niet in’, vertelt Ria Feddes die als vrijwilliger wekelijks een rondje maakt langs de kasten om te zien of het allemaal nog klopt. 

Ria heeft een lange staat van dienst in de Rotterdamse bibliotheek achter de rug, ze weet waar ze het over heeft. ‘Ik ben nog van de strenge alfabetische orde’, zegt ze, ‘tegenwoordig ligt er van alles op tafels’. 

De bibliotheek op de Bremerberg heeft ook een specifieke ordening. ‘Het merendeel van de boeken zijn echte vakantieboeken: thrillers, detectives, dat soort werk. Daarnaast is er een kast met streekromans. Ook de literatuur ontbreekt niet.’ Inderdaad, ik zie Stoner staan en zelfs het verzameld werk van Kafka, ‘al wordt die nooit gelezen, hij staat daar wel mooi’, zegt Ria. 

Er zijn een paar planken met informatieve boeken, bijvoorbeeld over de natuur, de tuin en dergelijke. Er is een kast met Duitstalige boeken voor de vele Duitse gasten. En verder zijn er planken voor DVD’s, video’s en legpuzzels.

‘Om de hoek’ is de jeugdafdeling met kinderboeken, prentenboeken en ook kookboekjes voor kinderen.

Wekelijks is er (in het voor- en na-Corona-tijdperk) een koffieochtend waar gemiddeld zo’n vijftien mensen aan meedoen. ‘Vaak gaat er dan een boek mee naar de bungalow of wordt er geruild’, vertelt Ria.

En precies dat is de bedoeling van deze bibliotheek.

De bieb op de Bremerberg
Tags:     

Eén gedachte over “De bieb op de Bremerberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *